tisdag, december 19, 2006

Trä-Hitler

I min mellanstadieskola hade vi en riktig djävul som träslöjdslärare. Han var ondskan själv och ägde de flesta dåliga egenskaper som brukar tillskrivas slöjdisar. Den skolan jag gick på då var för klass 1-6 och träslöjd började man med i fyran, om jag inte minns fel. Redan första terminen i ettan lärde man sig frukta för dagen då man skulle börja mellanstadiet och ha träslöjd i den där källaren avsedd för täljande i trä och små lintottars psyken. Ja nästan alla var faktiskt lintottar på den tiden men, det kanske jag kan orda om en annan dag.

Som tur var slapp jag ha denna Hitler i mer än någon månad varefter han ersattes av en riktigt skön och hal lirare som jag tror hette Jocke. Han var av den typen som försöker bli kompis med eleverna och lät oss sniffa lim i sexan. Det där tyckte man ju var en fantastisk utveckling av skolan, jämfört med Hitlers dagar. Nu för tiden brukar man kunna se honom driva runt på stan, käkandes fågelfrön, och dansa till ljudet av någon inre musik.

I högstadiet hade vi en gravt alkoholiserad, olycklig men snäll man som lärare. Vi brukade försöka täcka upp för honom då vi märkte att de andra lärarna var minst sagt skeptiska mot honom. Det kunde innebära att vi t.ex. fick ta på oss skulden för borttappade nycklar, eller som en gång när han var så full att han inte ens lyckades öppna dörren, så fick vi göra det åt honom. Vad vi inte insåg var att hans snällhet, som bestod i att bjuda på godis, fika hemma hos honom, cigg, eller höga betyg var mutor för att vi skulle bevara hans hemligheter. Jag tror även att det gick rykten om att han var närgången mot tjejerna men det har väl alla lite originella lärare råkat ut för någon gång.