onsdag, februari 14, 2007

Hundlivets roll på storpolitikens arena.



I dagens morgontidningar kan man läsa om hur etablissemanget på ett prestigelöst sätt har tagit till sig av Hundlivets tidigare larmrapport angående faran från öster.

I dag onsdag träffades försvarsberedningen för att diskutera Sveriges säkerhetspolitiska läge.

Överste Stefan Gustafsson, chef för strategiska analysenheten i Försvarsmakten: - Den strategiska kartan har förändrats. Det får konsekvenser för den förmåga Försvarsmakten behöver kunna leverera. Vi måste nu analysera vilka resurser vi behöver ha här hemma om spänningen skulle öka i norra Europa.

Gustafsson fortsätter: - Utvecklingen i Ryssland har vänt.

Och fortsätter: - Det finns nya vitala intressen som inte funnits förut nu när oljan och energin på lång sikt blir en bristvara. Då kan man se ett behov från olika aktörer att agera för att skydda den typen av intresse som olja och energifyndigheter innebär.

Försvarets utvecklingschef, generalmajor Michael Moore: - Vi ser hur det utkristalliserar sig en förändrad strategisk situation i norra Europa. Det beror bland annat på det tryck som skapas av Kinas och Indiens ekonomiska framgångar som kräver mer och mer energi, säger han. Gas, olja och annan energi blir allt viktigare och tillsammans med Rysslands nya ekonomiska styrka och den ökade handeln i Östersjön ger det en förändrad bild.

Den militära underrättelsetjänsten MUST:s analys är att bottenläget för de ryska stridskrafterna är passerat och att Ryssland nu börjat rusta upp.